dissabte, 1 de juny del 2013

Gràcies, alcaldessa

Publicat el 1/06/13 al Diari El Punt Avui

La Comissió Europea ha hagut d'intervenir davant d'un altre incompliment espanyol de la normativa comunitària. Europa ha detectat que els hospitals espanyols es neguen a atendre ciutadans comunitaris que presenten la targeta sanitària europea (un document que garanteix la cobertura de salut arreu de la Unió) i exigeixen una assegurança privada o el pagament en metàl·lic dels serveis prestats. No són casos aïllats. La Comissió assegura haver rebut “centenars” de queixes i denúncies.
Quina ha estat la resposta espanyola? Doncs negar la realitat evident i declarar sense envermellir que els hospitals atenen tothom que presenta la targeta sanitària europea sense cap entrebanc.
És la resposta habitual, que els catalans coneixem des de sempre. No hi ha persecució a la llengua, no hi ha dèficit fiscal, no hi ha centralisme, no hi ha discriminació en les inversions i un llarg etcètera.
Fins ara era la mateixa resposta al procés sobiranista: No hi haurà consulta, perquè els drets que s'esgrimeixen no existeixen. Això afegia una dificultat al procés, per la manca d'interlocució. Per això és tan transcendent el pas endavant fet per l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Superant per l'esquerra la direcció del PSC, que ha fet de l'ambigüitat un senyal d'identitat que desdibuixa el paper de la formació en la política catalana, Marín ha completat el quadre necessari per continuar endavant amb el procés democràtic cap a la plena sobirania. Davant el reclam d'una consulta amb la voluntat declarada de votar “sí”, calia una contrapart que amb un comportament democràtic impecable s'adherís a la consulta amb la voluntat declarada de votar “no”.
El gest de Marín, complementat per la declaració d'Izquierda Unida a favor de la consulta, és la peça que faltava per dotar-nos de plena legitimitat democràtica. Com a Escòcia, el millor que pot passar és que s'assumeixi amb normalitat el dret a celebrar la consulta, i que cadascú faci campanya per l'opció que cregui més vàlida. Amb el primer pas fet per l'alcaldessa de la segona ciutat del país, hi som una mica més a prop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada