dissabte, 22 de juny del 2013

Dues visions del món


Publicat el 22/06/14 al Diari El Punt Avui
Els catalans que encara creuen honestament que hi ha espai per a una entesa amb Espanya que permeti una convivència més o menys harmònica han rebut una nova demostració que ja fa temps que les coses han superat el punt de no-retorn.
Ahir, el Consell de Ministres aprovava l'informe de l'anomenada Comisión para la reforma de la Administración Pública, tot un seguit de recomanacions per aconseguir una gestió “más eficaz, más eficiente, más próxima”. Segons la comissió, a Catalunya hi ha més de 100 organismes, empreses públiques i serveis que haurien de ser suprimits, i les seves funcions assumides per l'Estat central. Naturalment, no hi ha cap recomanació en sentit invers.
Ahir la vicepresidenta del govern espanyol declarava que “somos un estado demasiado descentralizado”. Poques hores abans, Mariano Rajoy posava el Servei Meteorològic de Catalunya com a exemple d'organisme a suprimir, tot oblidant que va ser aquest qui va alertar dels aiguats a la Val d'Aran mentre el seu homòleg espanyol no deia ni ase bèstia.
Si mirem la realitat amb el prisma de Catalunya, declaracions com aquestes ens semblen una broma de mal gust i una agressió en tota regla. Més enllà dels atacs directes dirigits a desactivar el procés que viu Catalunya cap a seva independència, els catalans hem d'entendre que també hi ha una majoria sòlida i transversal a Espanya que té una visió del món completament diferent a la nostra. Ni millor ni pitjor, senzillament és diferent. En l'àmbit polític, aquesta visió diferent arrela en el passat confederal dels Països Catalans davant del centralisme absolutista castellà. I aquestes diferències que fa 30 anys que intentem superar són insalvables.
Amb el prisma espanyol, el dret a decidir també sembla una broma de mal gust i una agressió en tota regla.
Sortosament, les enquestes ens mostren que una majoria abassegadora de catalans ja n'hem pres nota, i hem decidit canviar les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada