diumenge, 26 de febrer del 2012

Visca el Monorail!


Tot aquest sainet del complex d'oci anomenat Eurovegas i l'actuació lamentable dels líders polítics, els mitjans de comunicació i molts opinadors m'ha fet recordar un capítol mític dels Simpson, estrenat el 1993 amb el títol Marge vs. the Monorail.
Els paral·lelismes són evidents, però més que riure fan plorar. La ciutat de Springfield, enfonsada en la crisi, decideix que cal fer alguna cosa per estimular l'economia i crear llocs de treball. L'alcalde Quimby reuneix els ciutadans per discutir propostes. La senyora Simpson, que personifica el seny, suggereix refer el carrer major, que està en condicions deplorables. Quan sembla que hi ha un cert consens, apareix un empresari de fora de nom Lyle Lanley, amb una idea trencadora: construir un tren elevat d'un sol rail que travessarà la ciutat i portarà una onada de prosperitat i creixement mai vistos.
Qualsevol dubte queda dissipat quan l'empresari adverteix que Shelbyville, la ciutat rival de Springfield,  està molt interessada en el monorail. La ciutat sencera es bolca en el projecte. El canal 6 de Kent Brockman transmet en directe la cerimònia d'inauguració i l'actor Leonard Nimoy, el Sr. Spock, és convidat a tallar la cinta. L'aventura acaba, per descomptat, en un complet fracàs, amb l'empresari fugint cames ajudeu-me amb dues maletes plenes de bitllets verds.
Ara canviem el monorail per Eurovegas, Springfield per Barcelona o Catalunya, l'empresari Lanley per Sheldon Adelson, Shelbyville per Madrid, Kent Brockman per tants periodistes i opinadors de casa nostra, i l'alcalde Quimby pel president Mas. De Spocks n'hi ha un bon grapat a casa nostra, però, malauradament, de Marge Simpson no n'hi ha cap que pugui posar una mica de seny enmig de tanta estultícia.
Algú dubta que tot plegat acabarà com la famosa visita del president Montilla a la Xina per aconseguir que una fàbrica d'automòbils s'implantés a la Zona Franca? Algú s'ha parat a pensar l'espectacle lamentable, provincià i tercermundista que donem al món quan rebem al Palau de la Generalitat el Sr. Adelson com si fos el messies? Què fan el president del país i els seus consellers fent declaracions del tipus “tenim desavantatge respecte de Madrid”? Visca el Monorail!

Publicat el dissabte 25 de febrer de 2012 al diari El Punt Avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada