dissabte, 11 de febrer del 2012

Enveja bavaresa


El govern català —i la majoria de la ciutadania del país, segons els sondejos— aposten per un nou acord de finançament amb Madrid per reduir un dèficit fiscal que ofega l'economia catalana i n'hipoteca el futur.
De vegades se sol discutir quin és el nivell de transferències acceptable, i no són poques les veus que des d'Espanya ens acusen d'insolidaris. Fa pocs dies vam conèixer una notícia que deixa molt clar fins a quin punt la situació catalana és insostenible. A Alemanya, Baviera ha declarat que ja n'hi ha prou de dèficit fiscal, que les actuals transferències ja no es poden aguantar, i que cal un nou pacte fiscal. Són anàlogues les situacions catalana i la bavaresa? Les comparacions són odioses, i en aquest cas encara més. El dèficit fiscal català és de 16.500 milions d'euros segons el càlcul més conservador. El de Baviera és de 3.500 milions anyals. “Deuen ser menys habitants”, pensarà el lector, tot cercant una excusa per no indignar-se. Doncs no, en són més de 12 milions. “Deuen generar menys riquesa, doncs”, insistirà. No ben bé, el PIB bavarès és superior en un 50 per cent al català.
En resum, el dèficit fiscal que els bavaresos troben inacceptable no només és inferior al català en termes nominals –una cinquena part– sinó que si comparem l'aportació de cada família bavaresa al pressupost de Berlín amb la de cada família catalana a Madrid, les ganes de fer les maletes i fugir cap a Munic són immenses: 1.200 euros per família i any a Baviera contra 9.500 euros per família i any a Catalunya.
Malauradament, les comparacions no s'acaben aquí. La gran diferència és que Alemanya és una federació i Espanya, un estat unitari descentralitzat. Els poders són originaris de Baviera i la resta de membres de la federació, que cedeixen a Berlín les competències que volen i pacten. Per això poden plantejar al Tribunal Constitucional una revisió dels pactes. A Espanya, el pactes no existeixen. Tots els poders són de l'estat central, de Madrid, que cedeix els que vol a les regions descentralitzades. Els impostos que paguen els bavaresos són bavaresos. Els impostos que paguem els catalans –els cedits inclosos– són espanyols.

Publicat al diari El Punt Avui el dissabte 11 de febrer de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada