diumenge, 4 de març del 2012

Spanish Mobile Congress


Com cada any des que se celebra a Barcelona, vaig recórrer de punta a punta els pavellons del Mobile World Congress, la cita mundial més important del sector.
Un cop més he pogut comprovar que en aquest segle, almenys pel que fa a aquest sector d'activitat, la paella és a les mans de l'Àsia (amb la Xina i l'Índia al capdavant) i l'Amèrica Llatina (liderada pel Brasil). I no és poca cosa, perquè la gestió i la transmissió de dades són el petroli del segle XXI. Qui les controli dominarà el món. El MWC és la prova que Europa i els EUA (amb l'excepció d'Apple) han perdut el tren de la innovació tecnològica. Durant la tediosa presentació del nou Windows 8, per exemple, vaig sentir un executiu xinès xiuxiuejar a un col·lega d'aspecte bengalí: “It's so 20th century! (És tan segle XX!)”.
En l'àmbit més domèstic, més enllà dels innegables beneficis econòmics que l'esdeveniment deixa a la ciutat, sempre marxo del MWC amb la sensació que no aprofitem les oportunitats que representa per al país el fet de tenir executius i líders de les principals companyies tecnològiques del món durant uns quants dies a Barcelona.
Catalunya hi té una presència tan minsa que passa desapercebuda, quan no fa pena. Un pavelló mal situat, amagat dins una mena de contenidor. Ningú a la porta per convidar-te a entrar, com als estands asiàtics. A dins, algunes pimes catalanes intentant obrir-se camí. Dues hostesses rere el taulell ni et miren quan entres. Decebut, en dirigeixo al pavelló de les aplicacions per a mòbils, on Catalunya disposa d'un ampli sector. M'hi endinso, i abans d'arribar al racó català, passo per molts i molts estands magnífics, amb dissenys esplèndids, enginyosos, atractius. Aleshores trobo els catalans. Semblen trasplantats des d'una fira de mostres comarcal, amb aquells estands blancs prefabricats, tots iguals.
Ja sabem que la crisi és dura, però potser en comptes de viatjar al Marroc amb 200 empresaris, hauríem d'esmerçar una mica més d'esforços per transmetre una imatge potent de Catalunya a les desenes de milers de directius que han passat per Barcelona i han marxat satisfets de la seva visita a Espanya sense conèixer el potencial de recerca i innovació català.

Publicat el dissabte 3 de març de 2012 al diari El Punt Avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada