dissabte, 30 de novembre del 2013

Temps de parlar clar

Publicat el 30/11/13 al Diari El Punt Avui
El temps d'incertesa del procés català cap a la independència entrarà d'aquí a tres o quatre setmanes a la recta final. Tenim un munt de senyals que ens indiquen que el temps de les ambigüitats i les mitges tintes està arribant al punt d'esgotament. Tant a Catalunya com a Espanya cadascú comença a ocupar el seu lloc i es prepara per fer front a la batalla definitiva. Una batalla que serà pacífica i democràtica, però que no serà un camí de roses.
No és casual que el president Rajoy, que es caracteritza per no posar mai la cara ni respondre mai amb claredat cap pregunta, s'hagi fet fer d'unaforma barroera i patètica una pregunta sobre el tema per part de l'agència estatal de notícies, que va respondre llegint (és clar) una resposta precuinada que intentava obtenir el suport del president francès Hollande, que va fugir d'estudi entre astorat i divertit.
A casa nostra, també s'acaben les confusions. Amb l'excepció incomprensible d'Iniciativa, que en un error estratègic notable insisteix a mantenir-se en una ambigüitat insostenible, la resta de forces polítiques catalanes han aclarit la seva posició. El PSC s'ha alineat amb l'unionisme, juntament amb el PP i Ciudadanos, i la resta acabaran de situar-se abans de final d'any, en què s'haurà acabat aquest sainet irrellevant de la pregunta i la data. Per Duran i Unió no cal preocupar-se: faran el que digui el president Mas i Convergència, com sempre. I, si cal, cridaran “Visca Catalunya lliure”.
A partir del gener del 2014 començarà un altre partit. El partit de govern haurà de dir explícitament si vol o no una Catalunya independent, i s'haurà de desgranar un argumentari complet i detallat de com serà la nova Catalunya, tal com ha fet aquesta setmana el Partit Nacional Escocès amb el seu llibre blanc. El conseller Homs ens va donar aquesta setmana un bon exemple de la claredat que necessitem en parlar molt clarament de la futura diplomàcia catalana (atenció amb el temps verbal que elimina el condicional): “Quan Catalunya sigui un país independent estarà molt lluny del que gasten d'altres” en acció exterior, va declarar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada