dissabte, 7 de setembre del 2013

1.000 quilòmetres, 1 segle

Publicat el 7/09/13 al Diari El Punt Avui

El 1928, dos anys després dels Fets de Prats de Molló, Francesc Macià va fer un viatge per Amèrica per obtenir el suport dels emigrants catalans i internacionalitzar una causa que s'havia fet coneguda a partir del judici francès a Macià i d'altres responsables.
Ja a Buenos Aires, en una trobada amb els catalans de l'Argentina, un home se li va acostar amb un vailet de pocs anys. “He viatjat en tren 1.000 quilòmetres des del Chaco perquè el meu fill us conegués, senyor Macià”. Va ser una escena molt emocionant que ens va arribar pel seu mateix protagonista, aquell nen petit que va fer un viatge interminable amb el seu pare. 60 anys després va repetir el mateix trajecte amb el seu nét per conèixer el president Jordi Pujol, de visita a la capital argentina.
Fa pocs dies, gairebé un segle després del primer viatge, aquell nét que va fer els 1.000 quilòmetres del seu avi i el seu besavi per conèixer el president de Catalunya ha tornat a fer el trajecte amb el seu propi fill per participar en la Via Catalana que va fer-se davant l'imponent edifici del Congrés argentí, a Buenos Aires, per reclamar la llibertat de la
terra dels seus ancestres.
Aquesta història plena d'emoció serveix per fer palès que la lluita de Catalunya per la llibertat no és cosa d'un dia, d'un any, ni d'una dècada. El procés avança inexorablement perquè està construït sobre unes bases sòlides i unes arrels profundes que es remunten diverses generacions enrere.
Hem accelerat amb decisió en els darrers dos o tres anys, i hem arrossegat els nostres líders polítics, però no vindrà d'un any o dos. Ara ens pot semblar un despropòsit que el president Mas pretengui esperar fins al 2016 per convocar unes eleccions plebiscitàries si la consulta no es pot celebrar, però no ens posem nerviosos. Hi ha un gran avenç en les declaracions de Mas, que ha deixat molt clar que això no té marxa enrere. Sigui el 2014, el 2015 o el 2016, Catalunya decidirà el seu futur. Mas ha patit personalment la traïció i la vexació política derivada de l'incompliment del seu pacte amb el govern espanyol sobre l'Estatut. No tornarà a caure en el mateix parany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada