dissabte, 21 de juliol del 2012

Apostem per la sobirania


Publicat el dissabte 21 de juliol de 2012 al diari El Punt Avui
Estic convençut que en el futur s’estudiarà el moment històric que està vivint ara el nostre país amb un interès notable. És difícil parlar-ne sense la perspectiva que dóna la distància en el temps, però crec que poques etapes de la nostra història contemporània han estat tan vertiginoses com l’actual.
Els temps s’acceleren de tal manera que fins i tot un pla perfectament estudiat i cronometrat com el de la proposta de pacte fiscal està quedant obsolet abans de madurar. Els sectors conservadors de CiU somiaven un nou acord amb Espanya que reconegués la personalitat nacional de Catalunya mitjançant una millora substancial del seu finançament. Els sectors sobiranistes de la federació nacionalista trempaven amb la idea d’un no rotund de Madrid que obrís la porta a un procés d’independència.
Tanmateix, el deteriorament de la situació espanyola està cremant etapes d’una manera vertiginosa. Si la intervenció de facto de l’economia espanyola fa inviable qualsevol proposta de canvi del sistema de finançament autonòmic, una intervenció oficial, amb canvi de govern inclòs com a Itàlia, esvairia qualsevol possibilitat de ni tan sols plantejar l’obertura d’un procés negociador.
Per arrodonir la festa, el govern espanyol ha jugat magníficament les seves cartes i presenta les autonomies com les culpables de la disbauxa davant Europa i el món. El resultat: carta blanca per executar implacablement un programa de recentralització que no ha fet més que començar.
En aquest context, només ens queda una aposta per fer: la de la sobirania popular. Tothom, els partits, els ciutadans, la societat civil en el seu conjunt, hem de començar a centrar-nos en les properes eleccions catalanes, que és molt probable que s’avancin i es convoquin molt aviat. No hi ha lloc per a mitges tintes. Cal un programa electoral clar i català que plantegi un procés d’independència seriós i consistent. No cal unitat ni punyetes, només que els partits que portin la independència al seu programa sumin majoria al Parlament. Res no pot aturar la voluntat democràtica d’un poble expressada a les urnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada