dissabte, 21 de gener del 2012

La via escocesa


Els catalans ens excitem de seguida quan Escòcia, Flandes o el Quebec fan algun moviment sobiranista i, porucs com som, somiem que ells faran el primer pas que ens aplanarà el camí i ens obrirà les portes de bat a bat per esdevenir un nou estat europeu.
Quan ens baixen les febres, però, de seguida veiem que cap situació és pot comparar amb la nostra, perquè els actors són diferents, perquè els antecedents són diferents, i perquè les actituds de les parts són diferents.
No podem negar que provoca molta enveja sentir el primer ministre britànic anunciant un referèndum d'independència a Escòcia, però no ens deixem portar per l'emoció. Cameron farà tot el que podrà per impedir la secessió dels escocesos.
Si ara sosté que vol fer-ho és perquè les enquestes li diuen que, de moment, els favorables a la independència no són majoria. D'aquí vénen les presses per convocar la consulta abans de divuit mesos, perquè sap que amb cada dia que passa hi ha més i més partidaris de la separació. Us sona d'alguna cosa?
En aquest sentit sí que es pot establir un cert paral·lelisme entre la situació escocesa i la catalana. Aquí també el suport va creixent de forma lenta però constant, i pot arribar un moment que la possibilitat real d'iniciar un procés d'independència arribi a la primera pàgina de l'agenda política del país.
De fet, és precisament el que ha passat a Escòcia. Fa pocs anys, el Partit Nacionalista Escocès (SNP) era minoritari al país. El sistema electoral havia estat especialment dissenyat per impedir una majoria nacionalista. Tanmateix, la realitat és molt tossuda, i els avantatges de l'estat propi han acabat fent-se palesos a una gran majoria de ciutadans escocesos. El punt d'inflexió és va donar quan l'SNP es va presentar a les eleccions amb la convocatòria de referèndum en el seu programa electoral, de manera explícita, i els electors van donar-hi el seu suport amb una majoria abassegadora. El resultat és que Londres no pot oposar-se a la voluntat democràtica dels escocesos.
Què passaria a Espanya si un partit guanyés les eleccions a Catalunya amb el mateix programa de l'SNP? Com explicaria Madrid als seus socis europeus un bloqueig a la voluntat explícita dels catalans? Wait and see, que diria l'Alex Salmond.

Publicat el dissabte 21 de gener de 2012 al diari El Punt Avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada