dissabte, 26 d’octubre del 2013

Oh, Europa!

Publicat el 26/10/13 al Diari El Punt Avui

Una de les amenaces favorites dels contraris al procés que viu Catalunya cap a l'exercici del dret a decidir és la de l'expulsió automàtica de la Unió Europea. “Fora d'Europa fa molt de fred”, diuen. “Els tractats diuen que l'expulsió és automàtica”, asseguren. “Els pagesos perdran milions d'euros en subvencions”, auguren. “Les empreses catalanes hauran de pagar aranzels per vendre a Europa”, sostenen. “Les multinacionals fugiran en massa”, prometen. “Catalunya quedarà fora de l'euro”, insisteixen...
Per donar més força a les amenaces, fan servir d'altaveu els comissaris europeus, uns funcionaris decoratius nomenats pels estats que en cap cas representen l'opinió oficial de la Unió Europea.
La realitat és que no hi ha cap normativa europea que prevegi el cas de l'aparició d'un nou estat europeu segregat d'un estat membre. No es preveu ni l'expulsió ni la incorporació automàtica. Qui digui que romandrem a Europa sense cap dubte i qui sostingui que ens expulsaran ipso facto menteix, en tots dos casos.
De totes maneres, cal advertir que l'escenari de quedar-nos fora de la UE és molt seductor. Quedaríem en la posició d'aquells països que, sense ser-ne membres, gaudeixen de l'estatut de país associat, amb molts dels avantatges (lliure circulació de persones, béns i serveis) sense haver de contribuir econòmicament. Aquest diari publicava que l'aportació catalana a la UE supera en uns mil milions anuals els fons europeus rebuts.
És clar que ens diran que per gaudir d'aquest estatus de país associat ens cal la bona voluntat europea. Algú es pensa que França acceptaràpagar aranzels per transportar energia cap al Marroc per la MAT? Algú creu que Alemanya voldrà pagar aranzels per exportar cotxes, productes químics, medicaments i milers d'altres productes des de les seves multinacionals establertes a Catalunya? L'endemà de la independència, Europa correrà a oferir-nos un acord d'associació, que no requereix unanimitat dels estats membres per ser aprovat. L'amenaça del vet espanyol s'esvairà abans de poder ser esgrimida. Recordeu-ho: som europeus!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada