dissabte, 9 de febrer del 2013

La democràcia és un pernil

Publicat el dissabte 9/2/13 al diari El Punt Avui

Sí. La democràcia és com un pernil. Després de 40 anys menjant chopped franquista, vam sortir al carrer per reclamar el dret a menjar pernil, com feia la resta del món. Aleshores ens van donar pernil, i ens vam asseure a taula satisfets de superar tantes dècades de privacions.
Tanmateix, a mesura que passaven els anys, vam anar descobrint que, de pernils, n'hi ha de moltes qualitats. Hi ha el Cinco Jotas de Jabugo, però també n'hi ha d'aquell tan barat de les grans superfícies.
Doncs resulta que ara ens estem adonant que aquell pernil que havíem acceptat tan contents és molt salat. Massa i tot. Tan salat que ens està fent mal a la salut. “Calleu, que abans us havíeu de cruspir el chopped sense dir ni piu”, ens diuen. Però ens n'hem cansat. Tampoc no reclamem el Jabugo que mengen a Finlàndia, però és que estem pagant per un pernil de primer nivell i ens en donen un de pèssima qualitat.
Així és la nostra democràcia. Ara, a sobre, la corrupció ha començat a supurar i descobrim que el pernil està podrit per dins. Aleshores sentim experts, tertulians i columnistes –m'hi incloc– explicant per què passa el que passa i què n'hem de fer. Hi ha arguments que són certs, però també en sentim de l'alçada d'un campanar, com ara que si els polítics cobressin més, no es veurien temptats a corrompre's. El fons de la qüestió és, però, la manca de poder ciutadà. El sistema polític bastit pel postfranquisme atorga molt poc poder als ciutadans, que només podem votar cada quatre anys llistes tancades pels partits, amb una estructura electoral que afavoreix els grans partits i penalitza els petits. Aquesta setmana, a Londres, la meitat dels legisladors tories van votar en contra de la consigna de Cameron pel que fa al matrimoni gai. No hi ha hagut multes, ni expulsions, ni res de res, perquè la fidelitat del diputat és amb els electors, no pas amb el partit. Un altre diputat britànic, exministre, va dimitir per haver endossat una multa de trànsit a la seva dona. No pas perquè sigui més ètic que els nostres, sinó perquè si no renuncien hi ha mecanismes perquè els electors els facin fora. Necessitem un sistema de circumscripcions uninominals que ens doni, als ciutadans, tot el poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada