dissabte, 12 de gener del 2013

Alícia, perillen les pensions!


Publicat el dissabte 12/01/131 al diari El Punt Avui
Un dels cavalls de batalla del PP català i espanyol contra l'independentisme ha estat agitar davant la gent gran del país el fantasma de la impossibilitat de pagar les pensions si Catalunya esdevenia un nou estat d'Europa. “Només Espanya garanteix les pensions dels catalans”, assegurava l'Alícia Sánchez-Camacho, i afegia que l'estat propi només duria “empobriment” als nostres avis. “No es pot jugar amb el futur”, sentenciava.
Ara hem sabut que mentre l'Alícia repetia aquestes frases com mantres, l'Estat espanyol buidava la guardiola de la Seguretat Social, tot posant en perill les pensions, no només dels catalans, sinó també dels espanyols.
Un diari poc sospitós de donar ales als processos de secessió com el conservador Wall Street Journal, explicava fa pocs dies que el govern espanyol ha dedicat el 90 per cent del fons de reserva de la Seguretat Social a adquirir bons del deute espanyol. En 2005, aquest percentatge no arribava al 5 per cent.
Hem vist com els EUA s'apropaven al penya-segat fiscal pel fet de no arribar a un acord per elevar el sostre d'endeutament. En el cas espanyol, no perden el temps en negociacions per canviar la llei, senzillament la incompleixen amb total impunitat –tal com fan amb els compromisos d'inversió a Catalunya fixats per llei–. La normativa obliga a invertir el fons de reserva de la SS en “instruments de crèdit d'alta qualitat i amb un elevat grau de liquiditat”, un requisit que hom no troba en els bons escombraria del deute espanyol.
Com en una tragèdia grega, el passat mes de novembre, en el mateix moment que la líder del PP català repetia les declaracions abans esmentades, el govern espanyols extreia 4.000 milions del fons de la SS per segona vegada a la història. La primera va ser al setembre, quan va treure'n 3.000 per fer front a necessitats del Tresor no especificades.
Trobo a faltar l'Alícia advertint-nos que les pensions dels nostres avis estan –aquest cop sí– en perill real. Finalment, resulta que el que posa en risc el futur cobrament de les pensions no és la independència, sinó la dependència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada