dissabte, 31 de desembre del 2011
L'any vinent, Catalunya!
dissabte, 24 de desembre del 2011
La nova Espanya que ve
dissabte, 17 de desembre del 2011
Salta a la casella següent
dissabte, 10 de desembre del 2011
La unitat que ens interessa
dissabte, 3 de desembre del 2011
Democràcia de baixa qualitat
designació autonòmica (...)
Llegir la columna sencera al web del diari El Punt Avui
dissabte, 26 de novembre del 2011
La nova Gran Depresió
Llegir la columna sencera al web del diari El Punt Avui
dissabte, 19 de novembre del 2011
Reflexions de la jornada
dissabte, 12 de novembre del 2011
La legislatura del divorci
dissabte, 5 de novembre del 2011
L'endemà
dimecres, 2 de novembre del 2011
L'home del sac separatista
diumenge, 23 d’octubre del 2011
Més benzina
diumenge, 16 d’octubre del 2011
Ingovernables
dissabte, 8 d’octubre del 2011
El drenatge fiscal
diumenge, 2 d’octubre del 2011
Majoria absoluta
dimarts, 27 de setembre del 2011
L'esquerra de Junqueras
diumenge, 18 de setembre del 2011
La cruïlla europea
dissabte, 30 de juliol del 2011
L'administració regional
dissabte, 23 de juliol del 2011
Democràcia amb majúscules
dimarts, 19 de juliol del 2011
Caldrà incomplir la llei
dissabte, 9 de juliol del 2011
O estat, o no res
dissabte, 2 de juliol del 2011
El tren de la independència
Ara ja ho sabem d'una font oficial: el CEOP ha comprovat que en una hipotètica consulta sobre la independència hi hauria prop d'un 60 per cent de vots a favor. Era una sospita generalitzada, però fins ara no s'havia fet la pregunta directa en un sondeig sociològic oficial.
El més sorprenent del fenomen és potser el seu origen. Ha nascut de la base de la societat, gairebé al marge dels partits polítics parlamentaris, que no han sabut representar aquest sentiment ni liderar la seva concreció.
dissabte, 18 de juny del 2011
El sistema de Camps
Mai no havia pensat que arribaria a escriure la frase que ve a continuació: estic d'acord amb Francisco Camps.
El dijous proppassat, durant el seu discurs d'investidura com a president valencià, Camps va deixar anar aquesta proposta: reformar el sistema electoral i adoptar un sistema de circumscripcions uninominals, de manera que els electors triïn només un diputat, en comptes del sistema de llistes vigent.
El fet que la proposta vingui de qui ve no li resta validesa. El sistema uninominal és infinitament superior al de llistes tancades amb sistema d'Hondt, la pitjor combinació possible. Hi ha un primer avantatge indiscutible: qui guanya les eleccions al seu districte és diputat, i qui perd se'n torna cap a casa. Ara tots els líders tenen assegurada la cadira. Fins i tot amb grans patacades electorals, els sistema de llistes garanteix la feina als caps de cartell.
dissabte, 11 de juny del 2011
La Diàspora retallada
La Retallada és el cinquè genet de l'apocalipsi que cavalca amenaçant sobre tots els mortals –els mortals catalans, perquè es veu que a Espanya no en pateixen, de retallades–. Arriba a tots els racons de Catalunya i traspassa fronteres, fins a les Comunitats Catalanes de l'Exterior (CCE).
La Diàspora catalana ha estat de la Transició ençà desconeguda, ignorada i fins i tot menyspreada per alguns dels líders catalans que en tornar a Catalunya van oblidar qui els havia sostingut econòmicament i moralment durant dècades.
No per ignorades són menys actives. Quants turistes catalans no queden meravellats en descobrir el magnífic teatre Margarida Xirgu de Buenos Aires o l'edifici modernista de la Societat de Beneficència dels Naturals de Catalunya de l'Havana?
dissabte, 4 de juny del 2011
En català, si us plau
dissabte, 28 de maig del 2011
Tensar la corda
A partir de la crisi bancària del 2008, que va derivar en els rescats de Grècia, Irlanda i Portugal, a la Unió Europea s'està produint una transferència de sobirania de facto en temes econòmics d'una enorme magnitud. Els estats membres que havien evitat que la unió monetària comportés una cessió de sobirania en política econòmica i financera, ara veuen que la realitat els empeny a acceptar una tutela de Brussel·les que en alguns casos, com l'espanyol, converteix les autoritats econòmiques locals en simples executors de les consignes europees.
dissabte, 21 de maig del 2011
Demà tothom guanya
Espanya (i també Catalunya, que no disposa de justícia pròpia) té un poder judicial dependent del poder polític que faria envermellir de vergonya el mateix Montesquieu i la seva teoria de la divisió de poders. Les Corts (i el nostre Parlament) funcionen basant-se en una fèrria disciplina de vot que imposa les idees del partit per sobre dels criteris personals dels seus membres. En resum, el partit que guanya les eleccions –o la coalició resultant– s'instal·la en el poder executiu i des d'allí controla el legislatiu i el judicial. Per donar estabilitat al sistema, es compensa l'oposició amb quotes de poder en els òrgans de govern dels diferents cossos i organismes.
dissabte, 14 de maig del 2011
La pesca del Salmond
dissabte, 7 de maig del 2011
Democràcia sense llistes
Els països amb una democràcia jove i amb un passat de dictadures acostumen a creure que aquestes dues formes de govern no tenen matisos. Hi ha, però, diferents qualitats en les democràcies i diferents graus en les dictadures.
La nostra és una democràcia de baixa intensitat, amb el pitjor sistema electoral possible: districtes enormes, llistes tancades i sistema D'Hont (...)
dissabte, 30 d’abril del 2011
Mas no és Companys, encara
La història, que té el maleït costum de repetir-se, ens ofereix un exemple del que podria succeir amb el govern català —i amb el president Mas, si les tensions entre Catalunya i Espanya continuen augmentant. Si algú es pensa que tot s'apaivagarà després de les municipals, que s'ho tregui del cap, perquè el 23 de maig començarà la precampanya de les eleccions espanyoles del 2012. Un cop més, Catalunya serà un argument electoral fantàstic per als dos grans partits estatals, que competiran per demostrar quin és més anticatalà, quelcom que garanteix suport electoral a la Meseta.
Pot passar que en un lapse relativament curt un partit i un dirigent que tradicionalment s'han compromès amb el projecte d'Espanya i amb la seva governabilitat es vegin obligats a fer un gir radical en les seves estratègies? Pot passar, i de fet ha passat (...)
dissabte, 23 d’abril del 2011
La Pasqua Irlandesa
dissabte, 16 d’abril del 2011
Disciplina de vot
si han de votar a favor, en contra o abstenir-se.
dissabte, 9 d’abril del 2011
Catalunya és ovalada
dissabte, 2 d’abril del 2011
Una visió d'Espanya
L'expresident Jordi Pujol ha tornat a manifestar que no veu cap argument en contra de la independència de Catalunya, i en un gest molt valent, ha votat anticipadament en la consulta popular del 10 d'abril a la ciutat de Barcelona. He estat seguint de prop i amb interès l'evolució del pensament de Jordi Pujol, i confesso que pensava que trigaria molt més a fer aquest pas, però la tossuda realitat ha fet palès a molta gent com Pujol, que durant anys ha treballat per una idea inclusiva d'Espanya, que només la plena sobirania pot garantir l'estat del benestar de Catalunya.
Potser cal, però, fer un últim esforç per explicar en quina Espanya ens sentiríem còmodes la majoria de catalans. Aquesta és la meva visió: (...)
dissabte, 26 de març del 2011
Iniesta tallant patates
Fa uns mesos un company de feina em va enredar i tots dos vam llogar un hort per reprendre el contacte amb la natura i sortir de la jungla d'asfalt que ens ofega cada cop més.
Guiats pels consells dels altres hortolans que es fan un fart de riure amb nosaltres, hem començat a gaudir del plaer de cultivar les nostres pròpies verdures i hortalisses. Per Sant Josep, segons les recomanacions dels savis esmentats, tocava sembrar patates, i ens hi vam posar (...)
dissabte, 19 de març del 2011
L'altre tisorada
La retallada massiva que està aplicant el govern de la Generalitat es pot qualificar de moltes maneres, però en cap cas d'inesperada. En un context de crisi important, sembla més que raonable ajustar la despesa a les possibilitats reals del país. Tanmateix, hom troba a faltar una altra tisorada, tan o més important que la que s'està aplicant a cada racó de l'administració catalana (...)
dissabte, 12 de març del 2011
La fi dels municipis petits
La proximitat de les eleccions municipals i la crisi econòmica tornen a posar sobre la taula un tema recurrent: l'eliminació dels municipis petits.
Es diu que amb l'actual situació econòmica cal simplificar administracions, que no podem suportar tants càrrecs municipals, que no té cap sentit mantenir ajuntaments en pobles de 50, 100 o 500 habitants, que cal agrupar-los en municipis més grans, i un llarg etcètera (...)
dissabte, 5 de març del 2011
L'últim de la classe
dissabte, 26 de febrer del 2011
El federalisme impossible
Cada cop que les relacions Catalunya-Espanya es tensen, surten veus que defensen l'alternativa federal com a solució al centralisme i la involució autonòmica. Els resultats coneguts ahir del Baròmetre d'Opinió Política mostren més partidaris de la via federal que de la independència. Cal saber, però, que és més probable una invasió alienígena que una Espanya federal (...)
divendres, 18 de febrer del 2011
Artur Mas: Canvi de guió
Llegir la columna sencera